W ostatnich latach obserwujemy wyraźny wzrost zainteresowania ekologicznym materiałem siewnym. Jest to spowodowane coraz większą świadomością żywieniową. Z każdym rokiem zwiększa się liczba osób, które decydują się na zakup ekologicznej żywności. Warto więc dostosować się do zmieniającej się rzeczywistości i postawić na ekologiczny materiał siewny. Czym jest i dlaczego warto go stosować? Podpowiadamy.
Ekologiczny materiał siewny – czym jest?
Tym, co charakteryzuje ekologiczny materiał siewny jest fakt, że pozyskiwany jest bez wykorzystania sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony. Produkcja w ekologicznych gospodarstwach rolnych jest prowadzona zgodnie z wymogami Unii Europejskiej. Szczegółowe kontrole sprawiają, że możemy być pewni jakości spożywanych produktów. W ekologicznej produkcji wykorzystywane są nasiona poplonowe odporne na choroby i działania szkodników.
Jakie zasady towarzyszą ekologicznej uprawie? Przede wszystkim odbywa się ona bez użycia chemicznych substancji, a szczególnie sztucznych nawozów i środków ochrony. Do siania wykorzystywane są jedynie organiczne nawozy. Ochrona roślin odbywa się z użyciem niechemicznych środków. Kolejną zasadą, która towarzyszy ekologicznej produkcji jest niestosowanie GMO. Celem tego typu gospodarstw jest też ograniczenie negatywnego wpływu człowieka na środowisko.
Ekologiczny materiał siewny – dlaczego warto go stosować?
Przede wszystkim ekologiczne nasiona pochodzą z roślin matecznych, które pozbawione są szkodliwych substancji chemicznych. Wiele gatunków i odmian odpornych jest na choroby i działania szkodników, co pomoże ograniczyć sztuczne środki ochrony. Jednak główną zaletą ekologicznego materiału siewnego jest oczywiście jakościowa żywność o dużych wartościach odżywczych.
Biorąc pod uwagę, że coraz więcej osób decyduje się na spożywanie produktów bio, zmiana charakteru gospodarstwa na ekologiczny jest bardzo opłacalna. Na ten moment niewiele wskazuje na to, by ten trend miał się zmienić. Ekologiczna żywność to coś, na czym skorzystać możemy wszyscy.